Dubai Abaya (Special Entry)

Assalamualaikum.

This is actually unplanned. My husband’s cousin has an online business requested me to buy some Abaya as to add varieties in her online store collection. Tetibe rasa why not I offer kepada kawan-kawan yang memang nak mencari Abaya untuk dipakai sendiri, dijadikan hadiah or maybe for business purposes. Tambahan lagi, kalau beli banyak2, lagi senang nk bargain for a cheap price. Dan juga,  we will be back for short holiday in mid December, luggage pun kosong, why not kan?😉 No transportation cost Dubai-KL. Plus, saya memang suka pun pakai abaya since duduk tanah orang Arab ni.. And suka tengok orang lain pakai..  Selesa, best!..🙂

I surveyed cheap and beautiful Abaya in a few shops near Naif, Dubai yesterday. And managed to create a catalog with pictures, code item and price. Feel free to browse and contact me kalau berminat nk order ye..🙂 Thank You so much and Assalamualaikum…

Image

Ini iklan saya last few days. Alhamdulillah ramai yang responded to this unplanned advertisement. Feel free to contact me kalau berminat ye kawan-kawan..😉

Saya kategorikan kepada 3 Collections; Abaya Moderate, Abaya Elegant dan Abaya Fancy. These collections basically comes from 3 different shops yang promised akan beri the best price among berpuluh-puluh kedai yang saya masuk.. hehehe.. Plus they gave me permission to take as much  photo i  want and buat mcam kedai sendiri arah-arah suruh turunkan patung semua bagai.. huhu

Ok, Enjoy and happy browsing..

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

ImageImage

Image

Image

Oh ya, untuk ABAYA FANCY COLLECTION, boleh request for customized for plain abaya (color and black) ye. Details as follows:-

  • Nak abaya “Princess Cutting”? Add RM25 (for colored Abaya) and RM15 (black)
  • Ada preference color dan pattern design of the stones? Boleh,  add RM30.

Sebarang pertanyaan, boleh message di FB or Whatsapp  ok.

SIAPA CEPAT DIA DAPAT.

Saya just open 5 lot je. Now dah tinggal 4 lot. Boleh campur-campur items of  all collections under 1 lot. Nak bawa balik banyak-banyak nanti terlebih berat luggage pulak. Jadi siapa confirm order dulu dia dapat ok. hehehe. Ok bye….

🙂🙂🙂

-XOXO-

xoxo

Istanbul Kami Dah Nak Pulang! Day #7

Day 7: Airport

20130816_131001

Kami sudah mahu pulang…

Our flight is on 4pm on 16th August 2013. Eh eh, our anniversary date la.. ;-D

Alhamdulillah, 16th August 2013 marked our 5th wedding anniversary. And trip to Istanbul is actually a gift from Mr CEO.🙂  thank you dear.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Thank you Allah.

2118_47582226591_8640_n 2118_47582846591_6419_n 2118_47582281591_6539_n

It is really a blessing life indeed. Moga kebahagiaan dan keberkatan hidup milik kami hingga ke Jannah. Ameen.

 ok, continue with more photos at airport…. takleh “fefeeling” lebih-lebih. Tak pandai. Geli. hahahaa

20130816_113633

Permata Hati

20130816_113736

Oh ya, bukti Ilkey Hotel diiktiraf di TripAdvisor.
Pandangan peribadi: Worth to stay. Don’t expect a “luxury” stay. Tapi untuk kami 4 beranak, dah lebih dari puas hati dah. No kitchen ya. Nak kitchen kena rent another hotel. Tapi dengan budget kami dan accomodation yang kami dapat, worth every single cent.😉 Maybe something to improve is not repeating the same menu for breakfast kot. Bosan jugak hari-hari breakfast yang sama. hehe.. But still better dari tak ada langsung kan. Iye idok?😉

20130816_115239

My permata hati sorang lagi

20130816_131032

Already in Istanbul airport. Ramai betul orang. Jadi, datang awal yer untuk elakkan terlambat masuk.

20130816_133355

Antara aksi Amir while queuing for check in luggage.

20130816_133358

Macam-Macam Amir

20130816_135421

Ok, Sengaja share gambar ni to show how long the ques. Passport Check area ada 2 sections. Both sections pun ramai orang. Jadi, untuk elak dari tergesa-gesa nk masuk, i strongly reckon untuk datang seawal yang boleh dan tinggikan tahap kesabaran diri masing-masing. Lama tau nk tunggu. huhu. Once dah check passport, boleh lepak-lepak kat dalam.. no rush. hati pun senang.😉

20130816_135606

Berpusing-pusing que. Space pulak kecik. Memang kene bersabar sikit. Travelling memang cenggini kot. Orang kurang sabar akan menyebarkan vibe negative kepada orang keliling. Jadi, please be patient and stay calm.

20130816_142727

Yeahh, dah settle check passport. Dah masuk dah. Tak sempat nak merasa Dondurma lagi? Masih sempat merasa di airport sebelum masuk nk naik flight. Mari mari!

20130816_144915

Haaa.. kan datang awal kan senang.. Ada foodcourt boleh makan-makan and relax-relax chill chill. banyak pilihan.. Sila isi perut kenyang-kenyang in case makanan dalam flight tak menepati selera anda. huhu

20130816_144908

Burger King, Popeye dan lain-lain pun ada…

20130816_161014

Ini budak kecik masuk-masuk flight suda mau tengok cite katun.. haiiiyaaa

20130816_161049

A happy daughter. Alhamdulillah.

20130816_214647

Alhamdulillah.. dah sampai Dubai Airport. Syukur.🙂

YES, our Istanbul trip dah berakhir.  Alhamdulillah. One of our best vacation so far.

Thank You Allah for the opportunities given to our family untuk menikmati  dan menghayati nikmat dan keindahan bumi-Mu ini.

Thank You dear Mr CEO for this lovely trip.

Thank You my lovely kiddies because be soooooooooooooooo good sepanjang the trip. Alhamdulillah, kesihatan yang baik dan tiada drama swasta di mana-mana. Alhamdulillah. hehe

And, thank you the the blog readers sebab membaca. Diharap apa yang dikongsi boleh menjadi panduan andai bercadang untuk bercuti ke Istanbul.

Itu niatnya berkongsi agak detail di blog ni. Ada request dari kawan-kawan untuk learn some tips about vacation di Istanbul. Maka saya niatkan untuk berkongsi.  Juga untuk kenang-kenangan kami sekeluarga. InsyaAllah. Harap bermanfaat.

Alhamdulillah.

InsyaAllah.

Thank You

-xoxo-

Istanbul Kami Datang! Day#6

Day 6: Grand Barzaar & Hop On Hop Off Sightseeing Istanbul

20130810_102957

Hop On Hop Off Bus

Kebanyakan tourist will take this bus in their first day in Istanbul as a “fresh” and “quick”  way to taste the flavor of the city.🙂

Tapi kami pulak terbalik. Hari terakhir baru nak merasa naik bas ni. After 5 days, we decided to enjoy the scenery before say Sayonara to Istanbul. Plus, kami dah kepancitan nak berjalan-jalan. Hari ke-6 mahu duduk-duduk sambil menikmati pemandangan.

The tour took about 2 hours. Diorang bawak pusing satu Istanbul. Boleh berhenti dan berjalan-jalan in a few stop points but we decided to have continuous trip.  Ticket valid 24 hours yer.. so, pusing-pusing naik bas ni dari pagi sampai malam pun takpe… tadek sape nk marah. heheeh

So, let check it out some pictures of our last day ok. oh ya, ticket adalah berharga 20 euro. agak mahal. tapi biasa la.. harga pelancong mcm tu laa.. takleh nak bargain. fix price. kalau leh bargain mcm beli barang kat market, memang saya dah buat session tawar menawar dah kat situ. hehe😉 chill.

Oh ya, pagi tu we went to Grand Barzaar for the first time. haha.. Dah nak balik baru jalan-jalan membeli belah cari something untuk kenang-kenangan..

Macam-macam ada dalam Bazaar ni.. nanti tengok gambar-gambar ye.. and menariknya, banyak betul pintu masuk/keluar. boleh sesat kot kat dalam tu. Haa, kat sini boleh buat sesi tawar menawar. Apa-apa pun, we realized the price here a bit pricey compared to shops kat kawasan luar. Rupa-rupanya sebab this market is considered as one of the “tourist place must go”, maka harganya juga harga “tourist”. Nak harga “kita-kita”? Jalan-jalan la di kedai-kedai luar yang banyak tu. Barangnye almost sama je mana-mana kedai. Tinggal lagi pandai tak pandai dalam tawar menawar je.🙂 selamat mencuba. selamat berjaya. Ini namanye kaedah “cuba jaya” . Sound familiar?😉

20130815_100355

Anak-anak ku berposing sebelum masuk nak naik tram.
Ok, obviously all of us dah sunburn selepas separuh hari menjadi orang pulau Buyukada.😦

20130815_100524

Man in white: Eh eh, pelancong Malaysia la..🙂 Macam kenal kan?
agaknye itu la kot dialog diorang tu.. huhu

20130815_100604

The tram is coming…

20130815_100929

Ini lah si budak sunburn suka hisap 2 jari kiri.. ish ish

20130815_101440

Dalam Grand Barzaar

20130815_101501

Inside the barzaar. (near one of the main entrance)

20130815_102209

Ok, you will find many shops sell this blue one eye called “Evil Eye” or “Lucky Eye”. This thing is very typical in Turkey. Merata-rata ada. Easily can see people hanging it above doorways, dalam kereta, pakai as loket rantai, pin kat baju baby baru lahir la dll. Ladies pulak use it as bracelet, earring or necklace. Kononnye, mengikut their ancient tradition, kalau pakai ni as gelang or rantai, si pemakai is protected from the destructive power of the Evil Eye, maka boleh elak disease, poverty, accidents or other misfortune from befalling the wearer. Obviously, as a Muslim kita takleh percaya semua ni. One kind of Syirik. jadi hati-hati la ok. Ini diorang punye ancient superstition. Jangan diikut-ikot pulak yer. tengok dan pegang takpe. Jangan percaya sudah la. This is the beauty of travelling. Learn about people, their history, life and their beliefs. InsyaAllah with Allah guidance, we will love and appreciate our life, religion, country and people more. InsyaAllah.

20130815_102226

20130815_103516

Apa ye nama alat ni? mcm gendang kecik. One of Turkish music instrument.

20130815_103523

Salah satu keunikan barang kat sini. Cloth made from bamboo.

20130815_103532

Kasut orang tradisional Turki. Baju tarian gelek pun ada. hehe

20130815_105125

Entah kenapa bila tengok ini tetibe terfeeling cerita “Ali Baba dan 40 Orang Penyamun”. huhu

20130815_105129

Sesape nk buat dinner theme arabian night, elok la dataang borong baju dan accessories kat sini.😉

20130815_105709

Jacket kulit pun ada uolss…. Cantik-cantik and murah la compared to beli kat mall. Mujur la kitorang datang time summer. Kalau time winter sure dah sambar satu tanpa berfikir panjang sejengkal. hehehe

20130815_130827

My family.
My husband.
My daughter.
Last but not least, my “chunky” son. Scaryyyyy. haha

20130815_135439

One of the Mosque/Camii in Istanbul

20130815_150302

Cable Car

20130815_150830

Fun Fair pun ada.

20130815_152818

Sisa-sisa tembok peninggalan sejarah yang masih kukuh sampai sekarang

20130815_152208

Interesting. Simbolik
In a middle of one of the main roundabout in Istanbul

20130815_151855

The wall.

20130815_151237

Bendera Turki berkibar…

20130815_162308

My cheeky bodyguard. Muhammad Amir Zafran

20130815_100939

My sweety bodyguard. Almira Shafiya

20130815_225401

Last but not least. Di kala kepenatan, saya terbeli air mineral jenama “SAKA” Dah abes separuh botol baru perasan. Errrkkkkk… scary… agak-agak saka dari Istanbul follow balik Dubai tak? huhuhuhu

Alhamdulillah. Dah selesai agenda hingga hari ke-6. Esok mahu pulang suda.. Will miss this beautiful city.

xoxo

Istanbul Kami Datang! Day #5

Day 5: Trip to Buyukada Island

20130814_103315

 Büyükada  Island merupakan salah satu dari 9 pulau yang dinamakan sebagai Prince’s Island  yang terletak di bahagian coast of Istanbul di Sea of Marmara. Di dalam bahasa Turki, Büyükada  bermaksud “Big Island” . Seperti namanya, Büyükada  merupakan pulau yang terbesar diantara 9 pulau tersebut.

Menariknya pulau ni, diharamkan (amboiih serius bunyinye) any motorized vehicles digunakan di dalam pulau ini kecuali  service vehicles. Maka dengan itu, sesiapa yang mahu datang ke sini hanya boleh explore dengan berjalan kaki, naik basikal ataupun yang lebih menarik adalah menaiki kereta kuda. Berduyun2 pelancong beratur utk merasa menaiki kereta kuda bila berada di pulau ini sebab diorang provide service “round-the-island” sightseeing tours. A must try here ok!😉

Ok , info ilimiah sikit ye, Prince’s Island ada 9 pulau (dah crite kan tadi? Hehe). So, nk tahu apa lagi 8 pulau yang lain? Ok, here we go:-

  • Büyükada (“Big Island”) with an area of 5.46 km2 (2.11 sq mi),
  • Heybeliada (“Saddlebag Island”) with an area of 2.4 km2 (0.93 sq mi),
  • Burgazada (“Fortress Island”) with an area of 1.5 km2 (0.58 sq mi),
  • Kınalıada (“Henna Island”) with an area of 1.3 km2 (0.50 sq mi), and five much smaller ones,
  • Sedef Adası(“Mother-of-Pearl Island”) with an area of 0.157 km2 (0.061 sq mi),
  • Yassıada (“Flat Island”) with an area of 0.05 km2 (0.019 sq mi),
  • Sivriada (“Sharp Island”) with an area of 0.05 km2 (0.019 sq mi),
  • Kaşık Adası (“Spoon Island”) with an area of 0.006 km2 (0.0023 sq mi),
  •  Tavşan Adası (“Rabbit Island”) with an area of 0.004 km2 (0.0015 sq mi).

#kudos to Ms Wiki for the useful information.😉

20130814_090504

In front of one of the restaurant near the hotel.. Almira warmed up di pagi hari sebelum gerak nak naik feri.

20130814_093459

Nak masuk tempat utk naik ferry ke Buyukada Island

20130814_095256

Antara view on the way to the island.

20130814_103019

Basikal di mana-mana..🙂 No cars, no motorcycle dude. forbidden island for motorized vehicles.

20130814_103031

Love this photo!
Love these two birds.
love love love

20130814_103357

Jeti. Already in the island.

20130814_103552

Panas-panas best pekena aiskrim/dondurma.. nyum nyum

20130814_103800

Antara ribuan fridge magnets yang ada di di pulau ni.. Untuk souviners pun boleh. Normally the fridge magnets cost 3 for 10 lira. kalau pandai tawar leh dapat 5 for 10 lira..😉

20130814_103838

Salah satu hotel yang ada di pulau ini. Anyway, a one day trip dah memadai kalau ke pulau ini.. datang pagi and balik petang. Boleh juga nak duduk hotel if nak spend peaceful time here like mandi laut, honeymoon etc.. wink wink

20130814_104019

Maafkan saya. saya nk ambil gambar buah-buahan yer bukan pakcik yang tengah separa berdiri itu. hehe.. anyway, sayur (or buah?) yang tergantung itu menarik perhatian saya. perggh… boleh pusing2 . Interesting

20130814_113339

A small clock tower. This place like the center of attraction in the island.

20130814_113827

Ada sebab kenapa Almira nk snap gambar berlatar belakangkan ini. She found pelampung (yellow) and swimming jacket (yellow and blue) exactly like what she and Amir have at home. Dirancang atau memang kebetulan?🙂

20130814_120741

Gerai-gerai menjual barang-barang cenderahati untuk dibawa pulang. (Note: a bit pricey ya.. better beli di Istanbul land for better choices and price)

20130814_120747

Gerai lagi dan lagi!

20130814_121807

Eh, kereta kuda! Eh, anak melayu mana sesat tu? Mak ayahnye mana? hehehehe

20130814_121858

Amir with our horse-car chauffeur.😉 Amir nangis sbb takut kuda. haha

Alhamdulillah… We had a great time in the Island.

Kalau pergi Istanbul, jangan lupa datang sini tau..🙂

xoxo

Istanbul Kami Datang! Day#4

Day 4: Tuesday 13/8/2013 1. Taking a tram and sightseeing area Kabatas.

Day #4: Sightseeing Kabatas Area

tram line

The Zeytinburnu-Kabataş Tram Line: Dark Blue line

Bismillahirahmanirrahim..

Sudah hari ke-4 kami di Istanbul.. Hari ke-4 ni we decided utk light activities.. since semua pun mcm dah lemau/penat…

And semenjak hari pertama kat sini dah teringin nk naik tram yang unik tu sebab tram line depan hotel je..😉

Maka dengan itu, hari ke-4 ni we experienced  taking a tram to Kabatas. Sambil tu, jalan-jalan area Kabatas dan survey how to go to Princes’ Island from Kabatas.

Tram line ni dari destinasi Zeytinburnu-Kabataş. Rasanya, semua tourist akan anggap tram di Istanbul adalah antara yang menarik di sini. Tram line ini connects the historical places of Istanbul with the modern part by crossing the Galata Bridge. Actually, selain tram, terdapat lagi dua perkhidmatan awam ala-ala keretapi ni di Istanbul iaitu Metro dan Funicular. Tapi only tram line yang crossing the Galata Bridge. Tourist love using tram sebab it has stops yang amat berdekatan dengan tempat-tempat menarik di Istanbul. Antaranya; Laleli Üniversitesi (dekat dengan  Süleymaniye Mosque), Beyazıt and Cemberlitaş (nak ke Grand Bazaar ), Sultanahmet (Blue Mosque, AyaSofya, Topkapi Palace, Gulhane Park dll), Eminönü (Spice Market, New Mosque and Bosphorus Cruise & Kadıköy ferry dock), dan Kabataş (boleh connect to Taksim melalui F1 or quick ferry or sea-bus dock untuk ke Princes’ Island and 5 minutes walking distance to Dolmabahçe Palace). First train started at 6 am every morning and last train at 11.30 night. (some people said end at 12 midnite)

Haa.. macam mana nak naik yer? Kene beli tiket ke? Basically ada 2 cara untuk bayar the tram fare; either beli token (jeton) dari sales booth or vending machines (jetonmatik) ataupun beli Istanbul Card (Istanbul Kart) which is  an electronic boarding pass. Kalau pakai token, it cost 3 TL per ride (tak kisah la berhenti kat  mana-mana pun), tapi dengan Istanbul Card hanya 1,95 TL per ride. Jadi, kalau sesiapa yang memang berhajat nak guna tram ni banyak kali, memang murah beli Istanbul Card. Tapi untuk yang nk pakai sekali dua, better beli token cute tu jek..😉 (cute sangat, mcm size duit 10 send jek). And it is FOC for kids (anak-anak kecil).

Ok, antara gambar-gambar di hari ke #4…

20130813_095954

Amir & Almira.. Berposing sementara tunggu abah beli token nk naik tram.

20130813_100520

They are wearing Manchester United jerseys and shirt (Almira too) – pengaruh mr. abah

20130813_101148

Di dalam tram

20130813_101917

Anak abah yang sulung. haha

20130813_103521

Ambooi.. happy nampak? ;-p
they are in front Clock Tower in Dolmabahçe Palace

20130813_103627

Ewwah ewwah

20130813_103651

Us @ Clock Tower Dolmabahçe Palace

20130813_103942

Pintu gerbang Dolmabahçe Palace.
Tak boleh langsung nk berdua.. sure si kecik ni menyelit. haha

20130813_104115

Lucky us sebab sampai before a show by the Turkish General staff , Military Museum Command perform..

20130813_104124

Pintu Gerbang. We did not enter the Dolmabahçe Palace which is now become a museum. Just jalan-jalan cuci mata dari luar je.

20130813_105012

Mr CEO sempat snap from pintu gerbang keadaan kat dalam..

20130813_110021

They are coming~~
Interesting performance.

20130813_110122

Ramai juga yang involved

20130813_121134

After sightseeing, kitorang lepak-lepak kat taman sambil mengadap Bosphorus and makan dondurma. Kids enjoyed playing the slides. See their faces..🙂

20130813_122441

Antara Universiti yang ada di Istanbul.. This Uni located tepi laut.

20130813_123259

Bila tengok tangga ni teringat film “Istanbul Aku Datang” yang part awal-awal Lisa kena panjat tangga tinggi-tinggi nk mencari umah Tomok. Haha.. kalau den la… surrender awal2 lagi nk menapak tangga ni.. dah mcm kat Batu Cave dah nengoknye.. haha

20130813_201528

After balik dari Kabatas, we went to hotel, rest and sleep.
Then, petang tu jalan-jalan lagi kat Gulhane Park. Oh ya, the park is just about 5 minutes walking distance from Elkey Hotel. Dekat je..😉

20130813_201550

uwwaaarrghh…
Bukan senang nk suruh anak-anak amik gambo mcm ni.. maknye kene jerit sekali ! hahaha..

20130813_202314

Happy father!

20130813_204100

One of the restaurant. Tukang buat roti disediakan tempat di depan kedai utk uli roti dan masak roti. Interesting. Antara tarikan di restaurant ni.

20130813_204916

AyaSofya di waktu malam

20130813_205003

Blue Mosque di waktu malam.

20130813_205341

Air pancut warna warni

20130813_211925

We are having dinner. Anak dan abah. Glory Glory Man United…. huhu

20130813_213508

*will update. Lupa nama makanan ni.. One of the popular Turkish dish. Nak makan kene pecahkan pasu tu.. diorang masak beef/chicken dalam pasu tu dan panaskan atas api cenggitu. Bila nak hidangkan baru pecahkan depan pelanggan..

20130813_213518

Ini nasi Turkey style.

Ok,nanti update lagi.

Bye

xoxo

Istanbul Kami Datang! Day#3

Day #3: Bosphorus and Golden Horn Tours (by boat)

20130812_093933

Bosphorus and Golden Horn Tours (by boat)

Bismillahirahmanirrahim..

Terdapat banyak sangat pihak-pihak yang menawarkan perkhidmatan Bosphorus and Golden Horn Tour di sekitar Istanbul. Ada yang pakai boat dan ada juga yang menaiki cruise (boleh consider if bajet lebih). For Golden Horn Tour, banyak yang menawarkan perkhidmatan by bus instead of boat since they can stop by at some interesting places along the Goldern Horn. Tapi for us, we decided to experienced both tours by boat. There was a bus which picked up us nearby our hotel. (about 5 minutes walking distance). The bus then bring us to the port where the boat is. The service cost us about 20Euro per adult. FOC for kids.

Ok, serba sedikit berkenaan Istanbul, Bosphorus dan Goldern Horn.

Based on pembacaan saya (chewwahh) dan of course penerangan panjang lebar dari Mr. CEO aka my besties “travel agent”, Istanbul is the only city in the world yang mempunyai two continents; Europe and Asia. The city terdiri daripada 3 parts in general; the European side, the Historic Peninsula to the south of the Golden Horn & the Galata District to the north dan juga the New City on the Asian side. The European side of the city is mainly as the trade and business center; whereas the Asian side is more as residential area.

Istanbul sebenarnya mengapit kedua-dua bahagian Bosphorus dan menghubungkan Black Sea and Sea of Marmara dan memisahkan bahagian Timur dan Barat.  Golden Horn pula divides the European side of the city into two sections.

images2

Illustration of the istanbul map.
*ikhsan encik google. tq

istanbul-map1

Apa itu Bosphorus. Apa itu Golden Horn.
Mari tanya itu Mr. Google.
Tq

Disebabkan lokasinya yang unik dan menggabungkan Timur dan Barat, maka Istanbul menjadi salah satu bandar yang menarik, tertarik dan memang the Boommb untuk dikunjungi.😉

Ok, jom tengok gambar-gambar yang ada…

20130812_094625

Bus yang disediakan untuk membawa tourist ke port.

20130812_103219

Apabila bas menghampiri kawasan port.

20130812_103922

Tatkala di atas bot menunggu ketibaan penumpang-penumpang yang lain.
A guy in brown shirt is our tourist guide. Tak abes2 membelek i-Phone dia. (kelass tak kelass jadi tourist guide kat sini). Busy dia ni nampaknye. Kalah menteri. hehehe

20130812_113745

We enjoying the tour so much!

20130812_113030

The Dolmabahçe Palace from Bosphorus view

20130812_111934

Cruise sedang berhenti… Bestnya kalau dapat naik cruise.. Pastu feeling-feeling Titanic… hahaha

20130812_111410

The Galata Bridge.. Cross the Golden Horn. tak kira siang atau malam, penuh orang memancing kat atas tu. Kat bawah berderet-deret restaurants…😉

20130812_111317

Indah pemandangan dari Bosphorus Tour. It is Yeni Camii

20130812_152121

We changed boat untuk menyusuri Golden Horn… Antara pemandangan dari Golden Horn.

20130812_131839

20130812_154224

20130812_152155

Day#3: Pierre Loti Hill by cable car

20130812_133532

Rombongan tour berjalan dari boat ke Pierre Loti Hill … nak naik cable car.

Pierre Loti Hill adalah salah satu tempat menarik untuk dikunjungi di Istanbul. Boleh tengok pemandangan Istanbul yang cantik menarik Istanbul memang the booom kat sini. Kat atas tu pun ada tempat lepak2.. bestt!😉

20130815_150302

The cable car station

20130815_150153

Cable car in Turkish is “teleferik”
Pintu masuk ke station.

20130812_134857

Inside the station. Tunggu giliran.😉

20130812_140905

Inside the cable car.. Dalam cable car tu boleh duduk 8 orang.

20130812_141138

Mr Amir is enjoying the Istanbul beautiful view

20130812_141331

SubhanAllah.. the beautiful Istanbul.. cantik sangat pemandangan dari sini.. A must place to go.

20130812_141458

Here we are at the Pierre Loti Hill.
Credit to Mr. Tourist Man kerana sudi mengambil foto kami..😉

20130812_142148

Macam-macam ragam.Amir dengan pe’el Drama King dia..
Almira dengan mood modeling dia…
haha
ok, now, melepaskan lelah di atas bukit Pierre Loti

20130812_142241

Ammmmboooiiiih!
Lawan tokey nampok!

20130812_142849

Yeayy, they got their ice cream!
In Turkish, ice cream is “dondurma”

20130812_101017

Oh ya! Risau pasal makanan kat Istanbul?
InsyaAllah.. makanan halal kat sini senang.. Just to be extra sensitive with the alcohol usage la.. Diorang jual alcohol kat kedai- kedai runcit selamba jek.. most of the restaurants pun mmg serve arak.
And for fast food lover, ada beberapa fast food restaurants yang kitorang jumpa. Antaranya; Domino’s Pizza, Burger King, McDonald dan Subway. KFC tak jumpe! ;-p

ok, nanti sambung lagi ceritera ceriteri di hari ke#4 dan seterusnya..

bye😉

xoxo

Istanbul Kami Datang! Day #2


Day #2: Gülhane Park

20130811_095505

The kiddies @ Gülhane Park

Gülhane Park di dalam bahasa Turki  ialah “Gülhane Parkı” ataupun bermaksud “Rosehouse Park” atau “House of flowers” ialah salah satu taman bunga yang bersejarah di Istanbul. Ia terletak di kawasan bersebelahan denganTopkapi Palace. Bahagian south entrance of the park terletaknya salah satu pintu masuk ke dalam kawasan Topkapi Palace. Gülhane Park ini juga merupakan park yang tertua dan antara yang terbesar di Istanbul. Di park ini juga terletaknya statue pertama of the Ataturk di Turki dan dibina pada tahun 1926.

20130811_084728

Amir and Almira are ready for day #2 in Istanbul. Perggh gaya mutu keunggulan betul lah! haha

20130811_094456

Mr CEO and kiddies on the way to the park. Kat belakang itu namanya tram. Nanti kite cite pasal tram ni jugak eh in next entry..

20130811_094831

The kiddies di dalam park

20130811_094300

Anak abah! ;-p Oh ya, yang line kat atas jalan itu adalah rail for the tram line. Unik sebab kita boleh lintas sesuka hati je kat situ bila tram tak lalu. Tram ada driver tau. Macam bus. Siap hon-hon if diorang nak lalu tapi ada orang or kereta halang. InsyaAllah kite cite lebih lagi in next entry pasal tram sistem di Istanbul ok..🙂

20130811_094642

The park

20130811_095812

Nampak pelik sebab tak ada orang kan? hehe.We were there around 8.30 in the morning.. pekerja-pekerja sedang membersihkan kawasan park lagi.. jalan dalam park pun masih basah sbb diorang tengah bersihkan kawasan. We managed to visit the park waktu petang in another day and ramainyalah orang time tu..🙂

20130811_095944

The first Ataturk statue katenye!

Day #2: Istanbul Archaeological Museums

Penjelajahan kami seterusnya (ambboii penjelajahan konon!! haha). ok destinasi kami seterusnya ialah memasuki “Istanbul Archaeological Museums”.

Istanbul Archaeology Museums dalam bahasa Turki berbunyi “İstanbul Arkeoloji Müzeleri” terdiri daripada tiga arkeologi muzium yang terletak di kawasan Eminönü, Istanbul. Lokasi memang tersangat dekat dengan Gülhane Park dan  Topkapı Palace. 3 muzium yang terdapat di dalam kawasan ini adalah; Archaeological Museum (bangunan utama), Museum of the Ancient Orient dan Tiled Kiosk.

Mengikut sejarahnya, tempat ini dibina by end of 19th Century  by Vallaury (arkitek) dan dengan usaha seorang Turkish famous painter, Osman Hamdi Bey. Di dalam bangunan utama, terdapat banyak sangat koleksi artifak dan hasil seni yang dicipta pada zaman Greek, Roman and Anatolian civilizations (katanya back to the 6th century BC). To be honest, berada di dalam bangunan yang penuh hasil peninggalan sejarah beribu-ribu tahun dulu memang bisa meremangkan bulu roma dan membangkitkan kekaguman.  Antara yang menarik perhatian sebahagian besar pengunjung yang datang  ialah The sarchopagus of Alexander the Great dan banyak lagi objek-objek yang dijumpai in the Sidon excavation seperti tulang kerangka manusia dulu kala dan keranda. Katanya terdapat lebih 15,000 archeological pieces collections yang terdiri dari pelbagai zaman dan budaya orang zaman dulu; Mesopotamia, Pre-Greek AnatoliaAssyrian, Sumerian, Acadian, Babylonian, Ancient Egyptian and Pre-Islamic Arabic . Mana tak meremang kan?? subhanAllah teruja dan excited sangat.

20130811_100359

Di kaki bukit sebelum naik ke atas bahagian Istanbul Archaeological Museums dan Topkapi Palace. Both places are adjacent to the Gulhane Park.
#tips: kawasan area sini jalannya batu-batu mcm tu dan berbukit sedikit. Mmg mencabar kudrat ibu bapa yg perlu mendukung dan menolak stroller anak-anak. So be prepared. Untuk warga tua juga diharap mentally dan physically prepared. Tapi, disediakan juga perkhidmatan kereta (alaa mcm kat zoo) kepada sesiapa yang memerlukan. Tapi tak sure samada free atau tak ye.. lupa nk tanya.. hehee

20130811_100921

Di hadapan pintu masuk. Map kawasan museums.

20130811_101044

Gate masuk dan keluar. Nak masuk kena bayar. Kalau ada museums pass boleh pakai and tak perlu beratur untuk beli tiket, boleh terus masuk (salah satu faedah ada museum pass ni).

20130811_101830

In front of salah satu pintu gerbang main building

20130811_101325

Kami di tangga ke pintu utama Ancient Orient Museum

20130811_114018

Antara poster-poster yang terdapat di dalam muzium. This explains about the walls built facing the sea of Marmara. Alhamdulillah, we managed to join a tour a few days after and see the walls.. SubhanAllah.. sebahagian besar masih kukuh sehingga hari ini.

20130811_113639

The illustrations of the walls.

20130811_113328

The Princes’ Island. One of the main attractions in Istanbul. Another a must go place.
The Princes’ Island tediri daripada9 buah pulau dan yang terbesar sekali ialah Buyukada Island. Will share some of our memorable photo di Buyukada Island in next entry. We went there on our 5th day in Istanbul.

20130811_113007

Antara artifak yang terdapat di dalam Archaeological Museum

20130811_112010

Head of The Elexander The Great. My immediate respond first time i saw this. Waaaaa.. Handsome nyerr Alexander ni.. hahaha… tgk batu pun boleh agak handsome ke idok orang tu iyer? ;-p

20130811_111042

Hamdi, the famous painter yang berusaha bersungguh-sungguh menjayakan Archaeological Museums ini yang kini menjadi one of the main attraction in Istanbul. Tempat di mana kita dapat mengenal sejarah menerusi barang-barang yang dijumpai tersimpan beribu-ribu tahun di bawah muka bumi. salute you!

20130811_110731

Sarchopagus of Mourning Women.
Salah satu daripada Royal Necropolis of Sidon

20130811_105105

Batang pokok. Almira in her “out of box” hat.
“Abah, pokok ni terbalik kan? Daun kat bawah” sambil tengok pokok secara terbalik.
hahaha.. anakku seorang ini always see things in her own way. Kami yang dengar soalan tu terpinga-pinga then abahnye yang trigger what she meant. hahaha.. mamanye blur sampai abahnye explained. fuhhh.. mencabar soalan-soalan anak-anak zaman sekarang ni.. i have to be prepared.😉

20130811_103645

Antara barang-barang seni yang terdapat di dalam Tiles Kiosk

20130811_103100

Interior Tiles Kiosk yang terdiri daripada Tiles dan baru marmar yang berwarna warni.. cantik sangat

20130811_102543

In front of Tiles Kiosk

20130811_104436

We inside the Tiles Kiosk.
Kudos to a couple who volunteered to snap our family photo in there.🙂

20130811_105259

Tiles Kiosk from front view

20130811_113806

Second level of Archaeological Museum main building.
A place to learn about Turkey.

Day #2: Topkapi Palace Museum

20130811_120431

Topkapi palace merupakan istana yang terbesar dan tertua di dunia yang masih kekal hingga kini. Ia terletak di lokasi yang strategik di mana boleh menikmati pemandangan Golder Horn, Bosphorus dan Lautan Marmara. Dikelilingi 5km dinding batu dan berkeluasan 700,000sqm. Istana ini dijadikan muzium pada 1924 iaitu pada zaman Ataturk.

Selain berfungsi sebagai istana dan tempat penginapan the Sultans, dikatakan banyak functions diadakan di sini. Dan pada masa yang sama merupakan the center of the administrative affairs, councils ministers meeting, juga state archives were also located here. Juga merupakan tempat di mana the highest educational institution of the empire. maka tak hairanlah jika dikatana Topkapi Palace ini merupakan  the heart, the brain, the center of the Ottoman Empire. Terdapat 36 Sultans reigned since 16th century di sini yang mana mereka merupakan religious leaders of the Islamic world. SubhanAllah

Topkapi Palace Museum kini terdiri daripada beberapa bahagian yang yang mempunyai keunikan tersendiri.

  • THE FIRST COURTYARD

Ianya dimasuki melalu pintu yang dinamakan “Imperial Gate”. Dikatakan kawasan ini adalah berfungsi sebagai palace bakery, quarters of the palace guards and firewoods depots. Dikatakan juga yang The Tiled Pavilion, and the Archaeological Museum termasuk di dalam kawasan courtyard ini juga.

  • THE SECOND COURTYARD

Haaa.. di sini terletaknya the second gate sebagai pintu masuk utama; juga dikenali sebagai “Gate of Salutation”.

  • THE HAREM

 The Harem merupakan bangunan private di dalam istana, di mana semua ahli keluarga dan pekerja-pekerja istana menginap. Menurut sejarahnya, the harem of the Topkapi palace mempunyai a very long narrow hallways dan 400 bilik. Bagaimanapun, banyak pengubahsuaian dibuat over the years yang kini dapat dilihat di muzium ini.

  • THE WEAPON COLLECTION AND THE COUNCIL HALL

Mempamerkan koleksi senjata-senjata lama yang digunakan oleh Sultans and members of the palace.

  • THE KITCHENS AND THE PORCELAIN COLLECTION

Terletak di sebelah kanan of the second courtyard. Dikatakan terdapat lebih 12,000 pieces of Chinese and Japanese porcelain dan lebih kurang 2,500 are on display for the tourist. Terdapat juga porcelain dan glassware produced in Istanbul juga koleksi barangan silver dan European porcelain.

  • THE THIRD COURTYARD

Terdapat “library of Ahmet III”in the center of the courtyard.

  • THE COSTUMES

Di bahagian ini terdapat koleksi-koleksi unik baju-baju dan pakaian Sultan. There are handmade costumes that were made of fabric woven and preserved in special chests since the 15th century.

  • THE TREASURY

Dikhabarkan , the treasury section of the Topkapi Palace Museum is the richest collection of its kind in the world. Ianya dipamerkan di dalam 4 bilik yang berasingan kesemuanya are authentic originals.

  • THE CLOCK COLLECTION

 Mempamerkan koleksi jam-jam yang dibuat beribu tahun dahulu.

  • THE SACRED RELICS

My most favourite section in the palace. Membuatkan rasa berdebar-debar dan teruja sangat bila melihat barang-barang yang dipamerkan sebab terdapat banyak “the sacred relics of Islam” yang dibawa masuk ke dalam Topkapi Palace after the the conquest of Egypt in the 16th century and have been preserved there since then. Antara important pieces of the collection ; the swords and bow of Nabi Muhammad S.A.W , hairs from his beard, his footprint dan juga tongkat Nabi Musa. Banyak lagi khazanah-khazanah berharga lain yang memang julung-julung kali dapat dilihat seperti first manuscripts of The Koran, the keys of the Ka’aba in Mecca, and the swords of prominent religious personalities. SubhanAllah.. terasa lagi perasaan gementar apabila mata melihat semua barangan berharga itu.. Mulut tak henti-henti mengucapkan syukur dan selawat ke atas Nabi. SubhanAllah SubhanAllah SubhanAllah. #Photography is not allowed inside the section dan pengunjung padat sangat kat dalam ni. Semuanya Nampak terpegun dengan apa yang dipamerkan di dalam The Sacret Relics section.

  • PORTRAITS OF THE SULTANS

Terletak di antara Sacred Relics Section dan the Treasury. Terdapat banyak oil portraits of the sultans digantung di dinding-dinding galleri.

  • THE FOURTH COURTYARD

Merupakan satu-satunya wooden pavilion in the palace. On the ground floor terdapat juga restoren untuk pengunjung.

Kawasan palace ini besar sangat. Kami pun tak termasuk each of the section yang ada.  Tapi alhamdulillah kami puas hati menjejak kaki ke sana.🙂 A must visit place if you are in Istanbul.

20130811_120230

A pathway menghala ke Topkapi Palace

20130811_121206

A small scale of the Topkapi Palace

20130811_121303

This shows all the buildings in the Topkapi palace area

20130811_121438

#TIPS: Bukan di Topkapi Palace sahaja tapi all the museums, pengunjung boleh membeli “headphone” with a radio yang dinamakan “audio guide” yang boleh menerangkan semua sejarah berkaitan bangunan, tempat, barangan etc. Terdapat dalam pelbagai bahasa (but no Malay) dan hanya perlu tekan nombor kod untuk mendapat penerangan. Rasanya 15TL satu. Contoh penggunaan boleh dilihat pada lelaki baju biru. hehe

20130811_122510

Love this beautiful buidling

20130811_122536

Another beautiful building in the palace

20130811_122628

kat belakang yang orang ramai nk beratur masuk itulah pintu masuk ke The Sacret Relics section. SubhanAllah, ramai sangat orang nk masuk dan semuanya excited dan teruja dengan apa yang dipamerkan even for non-Muslim.🙂

20130811_130749

SubhanAllah.. while berehat-rehat di kerusi sebab kepenatan, datang one pretty lady sat beside me. Dalam hati, subhanAllah cantiknye lady ni. Macam artis. After that, datang seorang lady lagi (kudapat agak Iranian) duduk kat sebelah the pretty lady. Ku senyum sahaja pada mereka. Tiba-tiba datang lagi seorang lelaki Iran menghampiri mereka. Aku terkejut. SubhanAllah. terus aku cakap pada Mr CEO. Eh, itu Ali. haha.. ku buka sunglass and tegur, Ali?? He surpised too.. haha. he still recognized me. Alhamdulillah. Mr. Ali Ashgar, my former senior Petrophysics, my mentor on production and cased hole logging back in Carigali time. Tak sangka boleh jumpa someone yang dikenali di tanah Istanbul. Di kalangan beribu-ribu pengunjung pulak tu. hahaa.. Kuasa Allah. And the pretty lady is his daughter and lady in green is his lovely wife. We had a great chat then. I just received email from Him yesterday since he just came back to KL after a very long holiday with family in Tehran. Nice meeting you Ali.. Hope to see you again next time🙂

20130811_133141

A happy father with his “ala-ala model” daughter and “drama king”son. haha

20130811_133556

Mari masuk The Harem, tempat penginapan warga Istana di zaman silam.. chewwah

20130811_134240

kalau tak salah, this is tempat mandi .🙂

20130811_134345

Salah satu kubah yang cantik ada di dalam The Harem

20130811_134822

As I recalled, this is one area in the Prince’s room. SubhanAllah indah sangat.. rasa macam nk duduk-duduk feeling anak raja gitteewww.😉

20130811_135005

terpegun sebentar di dalam The Harem

20130811_135042

Love the windows and wall decoration. Indah.

20130811_135213

Antara ratusan bilik yang ada…

20130811_135259

At one side of the The Harem which we can see the surrounding of Istanbul. Nice view. Also banyak area juga ditutup untuk pembaikpulih bangunan. Semuanya untuk pengunjung di masa hadapan..😉

Fuuhh.. in overall memang amat-amat berpuas hati berjalan-jalan di hari ke#2.

Walaupun selepas tu pancit kepenatan sebab banyak berjalan, mendaki bukit, menolak stroller tapi seronok sebab learn a lot about istanbul and Turki.

I would say these are among the MUST GO PLACES when you are in Istanbul.

InsyaAllah will update more on our trip soon..

xoxo